Censura i Telegram

Censura i Telegram

Pots imaginar-te que un jutge prohibís volar amb avions perquè hi ha persones que els utilitzen per portar droga, o que tanquessin l’accés a l’electricitat per evitar el cultiu de marihuana?

Doncs això és el que vol fer el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, el jutge ha ordenat aquesta setmana suspendre el servei de Telegram per allotjar continguts protegits amb drets d’autor.
A l’estat espanyol no és delicte descarregar o posar a disposició d’altres usuaris obres protegides per drets d’autor. Però sí és lucrar-se amb els continguts. Per exemple, cobrant directament per aquestes obres i obtenint ingressos a través de la publicitat. Així es recull a l’article 270 del Codi Penal i castiga penes de fins a quatre anys de presó.

Aquest mateix article també autoritza els tribunals a “acordar qualsevol mesura cautelar” si es detecta que un “portal d’accés a internet o servei de la societat de la informació” està “exclusivament o predominantment” difonent continguts piratejats amb intenció de lucre. Tanmateix, estableix que el “bloqueig d’accés” només es pot ordenar “excepcionalment” i sempre que hi ha dos requisits: que es tracti d’una conducta “reiterada” i que la mesura a aplicar sigui “proporcionada, eficient i efectiva”.


 

Com evitar la censura i utilitzar Telegram

 

 

Canviant els servidors DNS

Un dels mètodes més habituals de bloqueig de webs i serveis, és bloquejant els DNS . Tots els operadors compten amb una llista de bloqueig als seus servidors DNS, d’aquesta manera, si els clients d’aquest operador usen els seus servidors DNS, aleshores no podran entrar a les webs o serveis bloquejats, ja que no es resoldran els dominis adequadament. Aquest és el bloqueig més senzill de saltar-se, perquè simplement el que hem de fer és canviar els servidors DNS pels de Cloudflare, que funcionen millor que els de les operadores.

1.1.1.1 (principal) i 1.0.0.1 (secundari)

 

 

Utilitzant una VPN

Si utilitzeu un servei de VPN, sigui gratuït o de pagament, el trànsit d’Internet sortirà per aquest servidor VPN, per la qual cosa els bloquejos que realitzin els operadors de telecomunicacions a Espanya no us afectaran, pel fet que tot el trànsit viatja xifrat punt a punt, així que no poden interceptar aquest trànsit per posteriorment bloquejar-lo.

 

 

Utilitzant un  PROXY

Telegram disposa d’un sistema per evitar la censura com el que pretén fer a l’estat espanyol. Podem configurar un servidor intermediari dins de la pròpia aplicació, per tal que l’app surti a Internet passant prèviament per aquest servidor intermediari, Hi ha molts servidors intermediaris funcionant perfectament.

Per poder afegir i configurar els Proxy a Telegram, has d’anar-te a la part esquerra en les tres ratlles verticals, a continuació, te’n vas a « Configuració / Dades i emmagatzematge / Proxy / Configuració de Proxy» .

Aquí podràs afegir dos tipus de proxys , els proxy que tots hem fet servir alguna vegada són de tipus « SOCKS5 », i haurem d’introduir l’adreça IP pública del servidor, el port, el nom d’usuari i la contrasenya. Si tens algun servei de servidor intermediari simplement haurem d’introduir aquí les dades i ja sortiria tot el trànsit de Telegram a través d’aquest servidor intermediari.

L’altre tipus de proxy és MTProto, que bàsicament és un proxy específicament orientat a Telegram i on haurem de posar l’adreça IP del servidor, port i clau per poder accedir correctament.


La gent que gestiona Memetro que és un projecte de programari lliure ha habilitat un servidor intermediari de Telegram que podeu configurar de manera ràpida accedint al següent enllaç.
https://t.me/proxy?server=memetro.org&port=8443&secret=68532669a2ab266f55a074f56a453677